Att ge ut en bok

23.01.2020

Jag tänkte skriva lite om hur man får ut sin bok när man väl skrivit och redigerat sitt manus. Jag får en del frågor hur jag gått till väga så jag tänker att jag lika gärna kan dela med mig av mina erfarenheter här!

Till att börja med behöver du ett färdigt bokmanus. Alltså, en färdigskriven och redigerad bok. Det vill säga, du kan inte skicka in en halvfärdig roman till ett förlag och hoppas på utgivning då de allra flesta vill ha ett färdigt manus. Planerar du att skriva exempelvis en faktabok så kan det däremot räcka med en synopsis och något provkapitel att skicka in till förlag. Det är olika från förlag till förlag så du gör bäst i att läsa på om just det/de förlag du är intresserad av samt passar din bok.

Som sagt, om du sitter med ditt färdiga bokmanus så är det bara att böra göra research. Googla på olika förlag och läs på om vardera, olika förlag ger ut olika genrer - vissa förlag kanske bara ger ut fantasy, då är det rätt meningslöst att skicka in en deckare eller en självbiografi till ett sådant förlag. Så läs på om varje förlag och skriv ned de du känner passar dig och din bok. Sedan kan du göra på olika sätt, ett sätt är att du börjar med att maila in ditt manus till dina favoritförlag och väntar på att de ska ge svar. Alternativt skickar in till de först, och sedan till några fler någon månad senare. Det brukar ta MINST 2 månader för ett förlag att återkomma till dig huruvida de vill gå vidare med utgivning eller ej, oftast tar det ännu längre tid och vissa svarar inte alls. 

Med första boken skickade jag in manuset till alla de förlag jag var intresserad av på en gång. Knappt två månader senare så fick jag mailet av Ebes Förlag där förläggaren ville ge ut min bok. Så på den vägen är det. Min kommande roman ges ut på samma förlag, jag hade en del andra intressenter men de var så kallade hybridförlag, där man som författare är med och delar på kostnaderna för utgivning, vilket jag inte ville. Så Ebes Förlag ger ut min roman på traditionellt sätt, vilket jag vet är få förunnat och någonting jag är oerhört tacksam över.

Kom ihåg att det är svårt att få en bok utgiven, förlagen får in massvis med böcker per år - så bara för att du får refuseringar så betyder det inte per automatik att din bok är dålig! Det gäller att ha både skicklighet och en dos med tur för att få sin bok utgiven. 


Andra alternativ till traditionell utgivning är egenutgivning. Det är förvisso mycket dyrare då du får stå för alla kostnader själv samt stå för lagerhållning och allt sådant som förlagen annars står för samt tillhandahåller, men å andra sidan så får du också behålla hela vinsten för de böcker du säljer. Vissa väjer hellre egenutgivning än utgivning hos förlag. Det finns inga rätt eller fel, du gör det som känns rätt för dig!

Jag hoppas att detta svarar på frågorna. Nästa inlägg tänkte jag gå mer in på vad som händer efter att en bok blir antagen, vad som händer bakom kulisserna innan utgivning....

(Viola var arbetsnamnet på romanen som nu heter "Allt du aldrig hann säga")