Hur blir man utgiven författare?

22.10.2020

En annan fråga jag ofta får är, hur blir man utgiven? Hur lyckades jag bli utgiven?

Den här frågan är lite svårare, då många faktorer spelar in. En del skicklighet, en del tur, en del timing. Det finns de som skriver oerhört bra böcker, men som ändå inte blir utgivna av förlag. Förlagen får in flera tusentals manus varje år och behöver sålla bort MÅNGA, även många manus som är bra. Så att inte bli utgiven är inte samma sak som att ens manus är dåligt. Det kanske var fel timing, manuset passade inte in hos förlagens utgivning eller att manuset behöver redigeras och filas på lite mer.

Mitt tips är att du skriver klart ditt manus, redigerar det och om du har ekonomin- ta hjälp av en så kallad lektör. Jag har aldrig gjort det, men de ska vara guld värda i att komma med bra kritik och hjälpa en att lyfta sitt manus! Man blir ju ofta blind för sina egna ord, då kan det hjälpa att ett proffs kommer med nya vinklar och synpunkter.

När du känner att ditt manus är så bra det bara kan bli, börja söka runt på olika förlag som ger ut böcker i den genre som du skrivit. Alltså, det är exempelvis ingen idé att skicka en roman för vuxna till ett förlag som bara ger ut barnböcker. Så läs på vilka förlag du tror passar ditt manus, läs på deras hemsidor hur de vill ha manus inskickade, och så skickar du!

Man kan skicka till flera förlag samtidigt, och förvänta dig att det kan ta några månader innan du får svar. Min första bok skickade jag iväg till några förlag, men hade inga höga förhoppningar alls. Fick några refuseringar, men sedan kom det där mailet - ett förlag som gillade mitt manus och ville ge ut det. Det var overkligt. Min andra bok är också utgiven på detta förlag!

Det jag beskrivit i texten ovan är traditionell utgivning, en sådan utgivning ska författaren aldrig behöva betala för. Ett annat alternativ är egenutgivning där man själv står för hela produktionen av sin bok, eller hybridutgivning där man med ett hybridförlag delar på kostnaderna

Lycka till! ♡

Vad mer vill ni läsa om kring skrivande, författarskapet