Inför bokrelease...

24.01.2020

Vad händer egentligen bakom kulisserna inför ett boksläpp? Att skriva en bok är bara en del av kakan. När en bok blir antaget till ett förlag så följer ett hårt, ofta långt och mycket noggrant arbete. Jag kan berätta lite kring hur det har sett ut och ser ut kring min roman "Allt du aldrig hann säga" (release 22 mars).

Jag skrev på avtalet i november 2019, och i december fick jag tillbaka mitt manus från förläggaren där hon redigerat eventuella småfel som stavfel, meningsuppbyggnader, saker som förslagsvis behöver ändras, läggas till eller tas bort. Detta är guld värt då man blir blind för sin egen text, jag började se den med nya ögon när min förläggare påpekade och framförde diverse förslag till ändringar, saker som jag inte hade tänkt på innan men som helt plötsligt tedde sig så självklara. Jag har hållit med henne i allt hon påpekat.
Samtidigt bollade vi titel-idéer, någonting som var svårare än vi trodde då vi inte alls visste vad boken skulle heta. Förläggaren kom med några förslag, det landade på två titlar och ni på Instagram och Facebook fick rösta mellan de två. "Allt du aldrig hann säga" vann överlägset på både Insta och Facebook, så det fick bli den. Det var även den jag föll mest för.

Efter att jag ordentligt gått igenom hennes redigering och lagt till eller ändrat sådant som behövdes så skickade jag tillbaka manuset till förläggaren. Då satte hon igång att sätta boken (enkelt förklarat: man "fixar" texten så att den passar och ser bra ut i bokformat) samt korrekturläsa den. När hon gjort klart det fick jag tillbaka den satta inlagan för att jag också skulle göra en korrekturläsning. När jag gjort det och antecknat de småfel jag hittat så skickade jag tillbaka den till förläggaren igen, varav hon fixade till de sista felen. Därefter fick jag tillbaka inlagan IGEN för att kolla igenom så att jag också tyckte det såg bra ut, vilket det gjorde!

Förläggaren anlitade en illustratör vid namn Fanny Axelsson, och här fick vi då två omslagsförslag. Jag och förläggaren föll pladask för samma omslag så det var ett enkelt val. Illustratören skulle då genomföra den sista finputsen av omslaget, och jag och förläggaren satte igång med att klura på baksidetexten. Detta kan vara bland det svåraste, baksidetexten ska locka läsare samtidigt som den inte får avslöja för mycket. En balansgång minst sagt, men vi lyckades till slut.

Omslaget och baksidetexten slogs ihop och bokens layout var färdig. Så nu har boken åkt iväg på tryck, och inom ca fyra veckor har jag min bokbebis i famnen! Och inom 2 månader så är det release.

Inför releasen är det mycket som ska göras. Marknadsföring, planering av releasefest, kontakta diverse media/press, skicka ut recensionsexemplar, fortsätta skapa intresse för boken på sociala medier...

Detta är övergripande ett ungefärligt exempel på hur det kan se ut inför en bokrelease. Det är mycket som sker bakom kulisserna!