Normaliseringen av sexuella övergrepp

21.08.2020

Vi måste prata om det här. Hur sjukt samhälle lever vi inte i, ett samhälle där man som flicka växer upp med inte bara en rädsla för att bli utsatt, men en förväntan av att bli det? Och när eller om det väl händer, så viftar man bort det och ser det som en del av livet?
 

Det var inte förrän i 20-årsåldern som jag insåg och lärde mig att taffsningar, förföljelser, övergrepp och diverse övertramp INTE ska accepteras som en del av livet. Så i nära tjugo år har jag gått och trott att life taffs och diverse ovälkomna gester bara ska förväntas och accepteras. Som ung tjej lyfte jag inte ens ett ögonbryn när killar tog sig rättigheter de inte besatt, när män taffsade eller följde efter mig. Min reaktion var att jag blev arg på mig själv, arg för att jag bar "för korta shorts" eller arg på mig själv för att jag kanske blev ledsen - för jag måste ju bara lära mig att acceptera?

När jag väl blev våldtagen så tog det mig nära TRE ÅR innan jag förstod att det varit en våldtäkt, innan jag ens förstod att han gjort fel. I nästan tre år gick jag runt och tryckte undan ångesten och minnena, för jag TRODDE ju att det bara hade varit en dåligt ligg, en trist första gång. Jag var ju uppvuxen med att som tjej förvänta mig att inte besitta rätten över min egen kropp, att aldrig tro att sex någonsin skulle vara till för mig. Så hur skulle jag kunnat veta att det hade varit en våldtäkt? Hur skulle jag veta att sex inte skulle vara på det sättet?

Förstå chocken när målsägarbiträde och terapeut benämnde det som grov våldtäkt. Förstå chocken när jag i så många år verkligen trodde att det bara varit en bagatell. Det värsta med det här är att jag är långt ifrån ensam, det finns så många som blivit utsatta för diverse trakasserier och övergrepp men som själva inte kan se eller förstå allvaret i detta. Det skrämmer mig, det gör mig så ledsen. DÄRFÖR MÅSTE VI prata mer om detta och aldrig förminska de utsattas erfarenheter, vi måste SLUTA normalisera detta. Vifta inte bort en flickas upplevelse av tafs på rumpa eller bröst med att "pojkar är pojkar", eller annan sjuk bortförklaring. Det ska tas på allvar på en gång, för det är livsfarligt att normalisera det sexuella våld som flickor och kvinnor blir utsatta för. L i v s f a r l i g t.