Skrivtips igen: Hur skriver man en bok?

22.10.2020

Jag får ofta frågor om hur man skriver en bok. Så många som drömmer om detta, men som av flera olika anledningar inte kommer igång. Får även frågor om hur jag lyckades bli utgiven.

Så, HUR skriver man en bok?

Jag tror att många av er vill skriva en bok, men att ni själva inte tror att ni kan. Att man kanske måste gått någon utbildning eller ha någon slags medfödd talang för skrivandet. Jag vill motsätta mig detta! Min första bok (Skammen är inte din) visste jag inte ens skulle bli en bok förens jag skrivit klart typ häflten av dikterna och började fundera, "hmm, kanske kan det bli en bok av detta?". Så det jag gjorde var att jag började Googla MYCKET kring bokskrivande, och det är på den vägen jag lärt mig.

Det viktigaste är egentligen att du har intresset och passionen för att skriva. Och att ha i åtanke att det inte är kul jämt. Man fastnar och får skrivkramp OFTA (typ oftare än inte...) och motivationen går ner även den. Tricket är att försöka skriva ändå, för ju mer du skriver- desto mer skriver du. Skrivande föder skrivande. Med andra ord: ge inte upp! Det kan kännas OMÖJLIGT att få ihop en hel bok, så har jag känt inför VARJE bok jag skrivit: "herregud, hur ska jag kunna skriva en hel bok?!", men med tid, tålamod, passion och envishet så går det faktiskt!

Och det viktigaste: skriv för att det är kul. Låt första utkastet bli skit, låt det bli rörigt och tokigt - redigering kan man göra i efterhand. Det behöver alltså absolut INTE bli perfekt i början. Huvudsaken är att du först får ur dig det du vill ha sagt, och sedan kan du in och pilla, korrigera, flytta, lägga till, ändra, radera...jag vill nästan lova att INGEN författare lyckas få en riktigt bra bok på första utkastet. Det kräver ofta mycket efterarbete, så låt inte detta stoppa dig.

Ännu ett bra tips är att be om hjälp. Läs på. Ha kul ♡

Har DU några frågor kring skrivande och utgivning som jag ska ta upp i nästa inlägg? Lämna en kommentar nedan! ♡