Skrivtips

20.01.2020

Jag får ofta frågan om hur man skriver en bok. Det är en rätt bred fråga och jag blir alltid glad varje gång någon frågar mig om tips och råd, så varför inte skriva ett blogginlägg med lite samlade tips och råd av sådant jag lärt mig genom åren? Hör gärna av er om ni önskar fler tips.

1. Bara skriv

Många som vill börja skriva en bok frågar mig alltid hur de ska göra för att få det till en bok, hur de ska skriva för att det ska bli en fullständig bok/berättelse. Så mitt första tips är egentligen att bara SKRIVA. Man brukar dela upp arbetet i ett första utkastet/råmanus och sedan, efter mycket arbete. ett fullständigt bokmanus. Råmanuset är alltså det första utkastet till din bok, och i det första stadiet skulle jag säga att det viktigaste är att bara skriva. Skit fullständigt i om det blir bra, om allt är i kronologisk ordning, om det blir tillräckligt bra för att bli en bok. Se till att bara skriva av dig allt du vill ha med i din bok, redigera kan man alltid göra i efterhand. 

2. Vart ska man börja?

Men HUR skriver man då? Ska man börja från början och skriva allt från början till slut, kan man hoppa och skriva olika delar på samma gång, kan man börja med slutet? Här skulle jag säga att det är helt upp till dig. Det finns inga rätt eller fel sätt, bara det sätt som känns bäst för dig. Själv brukar jag skriva en liten skiss på ungefär hur många kapitel jag vill ha, samt vad varje kapitel ska handla om. Detta är givetvis inte skrivet i sten, och kan och kommer att ändras under skrivandets gång. Men det underlättar för mig att få en helhet av vad jag vill få ut av min bok, vad jag vill få med. Jag skriver lite huller om buller, ibland skriver jag en scen som ska vara med i mitten eller slutet av boken, ibland hoppar jag upp flera kapitel och skriver en scen där. Ibland blir det lite rörigt, men själv skulle jag ha svårt att skriva rakt från början till slut.

3. Stressa inte

Skriv så mycket du kan och vill, men stressa inte dig själv. Jag har själv känt mycket stress att jag måste skriva snabbt och bli klar snabb, någonting som har tendensen att ta bort det roliga och bara göra det stressigt. Så länge du inte har en viktig deadline så finns det ingen anledning att skynda, njut istället och låt det ta den tid det tar.

4. Be om hjälp

Har du fastnat? Eller vet du inte hur du ska göra för att en scen eller ett kapitel ska bli så bra som möjligt? Var inte rädd för att be om hjälp, precis som många av er har gjort när ni skrivit till mig och bett om tips och råd. De allra flesta blir glada av att få hjälpa och känner sig hedrade att du ber de om tips och råd. Ibland fastnar man i sitt eget skrivande och blir blind för sin egen text, då kan det ge mycket att be någon annan att läsa eller komma med tips. Det har jag använt mig mycket av, och skulle inte kunnat skriva det jag skrivit om det inte vore för andra människor som hjälpt mig med att läsa, komma med synpunkter och råd. 

Jag börjar så, det kommer säkert fler sådana här inlägg i framtiden om ni vill det!
Adios