Tvivel

19.01.2020

En sak som förmodligen varenda skrivande person kan relatera till är just tvivel. Förr lyssnade jag och la för mycket förtroende i tvivlet, trodde att det måste ligga någonting bakom tvivlet - annars hade det ju inte funnits där? Idag har jag lärt mig att så inte är fallet. Alla tvivlar vi på oss själva ibland, jag insåg också under arbetandet med min roman att man igenom olika stadier genom skrivprocessens gång. Jag pendlade mellan att älska och hata mitt manus, och det är väldigt lätt att tröttna på och känna sig uttråkad av sitt eget manus - helt enkelt för att man själv skrivit det och förmodligen läst igenom det ett par tusen gånger.

Just nu är jag nervös, pirrig och orolig. Jag är så nöjd över att jag lyckades skriva en roman utan att ge upp, att den var tillräckligt bra för min förläggare att vilja ge ut den. Samtidigt är jag orolig, tänk om ingen tycker om den? Tänk om den bara är skit egentligen? Detta är trots allt min första roman, och 99% av tiden har jag ingen aning om vad jag sysslar med. Att skriva böcker är som att famla i mörker, man lär sig mycket och det är spännande och oförutsägbart, men samtidigt så läskigt. Jag lär mig genom skrivandets gång, och jag hoppas att "Allt du aldrig hann säga" ska tas emot väl av er läsare. Det är så sårbart att dela med sig av någonting man skapat, speciellt när det är något så personligt som en bok som baserats på ens egna liv. Men jag är redo. 

Tvivlet kommer alltid att finnas med i allt jag gör, jag tror också att vi kan lära oss mycket av tvivlet. Det får oss att tänka efter en extra gång, överväga saker och kanske till och med göra förändringar som gynnar oss och vårat arbete. Så länge tvivlet inte tar över och sätter käppar i hjulen, så tror jag att det är hälsosamt att känna en liten dos tvivel då och då. Hur skulle vi annars lära oss och kunna förbättra det vi gör om man alltid var helt och hållet nöjd med precis allt man gjorde? Jag hatar att tvivla, men det har också många gånger fått mig att tänka om eller ändra riktning i mitt skrivande, som sedan visat sig vara mycket klokt och givande för mitt skrivande. Tvivla aldrig på din förmåga och låt det inte hålla dig tillbaka, men analysera den gärna och se om den är helt obefogad och orimlig eller om den kanske kan ge dig något, kanske när du fastnat i det du gör och behöver ändra någonting?