Udda skrivrutiner

30.01.2020

Jag tror att de allra flesta skrivande personer har en eller fler skrivrutiner. Vissa konstigare än andra, hehe. Jag har några saker som jag gör när jag skriver eller inför jag skriver. Vad har du för rutiner eller vanor?

Först och främst måste jag ha en kopp kaffe när jag ska sätta igång att skriva. Varför vet jag inte, koffein gör varken till eller från för mig - kan dricka fem koppar eller noll och märker ingen nämnbar skillnad. Jag tror att det bara är själva grejen att brygga kaffet och sätta sig ner med en varm och go kopp.

En annan sak är att jag inte gillar att skriva när det är mörkt ute. Helst ska det vara sol och tidigt på dagen/alternativt kväll på sommaren när det ändå är ljust nästan dygnet runt. Vet inte varför det är så här, och hemskt opraktiskt när halva året i Sverige praktiskt taget är mörkt nästan dygnet runt. Dock skriver jag dag som kväll, och skriver även om det är mörkt ute. Men det känns liksom lättare och roligare att skriva när det fortfarande är ljust ute. 

Allt eller inget. Så är det för mig i skrivandet. Antingen så ska jag skriva massor på en gång eller ingenting, jag har så svårt för att starta datorn, skriva fem meningar och sedan känna mig nöjd. Vilket är onödigt då en mening alltid är bättre än ingen, och det är inte särskilt nyttigt att känna att jag måste skriva en massa för att det ska duga. Men sådan är jag i väldigt mycket i livet, det är allt eller inget, svart eller vitt. Praktiskt sällan, problematiskt oftast.